Latin America Magazine.
 
Exhibition

STATIA SONG van Jeanette Bos

  • data:01/04 - 30/04
  • locatie:Gallery WM
  • adres:Elandsgracht 35 1016 TN Amsterdam

Statia Song – een fotografische ode aan het eiland en de gemeenschap van Sint Eustatius van fotograaf Jeanette Bos, gepresenteerd in Gallery WM in Amsterdam, van 1 april t/m 30 april 2022.

In juni 1996 voerden de Schikgodinnen fotograaf Jeanette Bos naar het Caribische eilandje Sint-Eustatius, of Statia, zoals het in de volksmond heet. Bos was op slag betoverd door deze kleine rots in de wijde, warme, Caribische wateren. Al snel vond Bos haar weg in het dorpje met de weidse naam Oranjestad, de hoofdstad van Statia. Aanvankelijk was het plan om in drie maanden een fotoboek over het eilandleven te maken, maar het liep anders: Statia hield Bos onherroepelijk in haar greep; de smalle straatjes vol kippen en koeien, erfjes met overgroeide autowrakken, roze bloesemende slingerplanten op veldjes tussen houten huisjes en vooral: de vriendelijkheid van de mensen.

Medio 1996 woonden er zo’n 2000 mensen op Statia, overwegend oude Statiaanse families met Afrikaanse wortels, aangevuld met een paar honderd buitenlanders: Nederlandse docenten, Amerikaanse pensionado’s en werknemers van het Amerikaanse olie-overslagbedrijf. De oude Statiaanse families waren hecht verbonden door verwantschappen en woonden dicht bijeen. Iedereen groeide op in de nabijheid van alle anderen, in een immense onderlinge vertrouwdheid. Deze uitgebreide familie nam Jeanette hartelijk op, ze leerde haar zingen en musiceren, ze maakte haar lid van de traditionele string band en van een vrouwengroepje dat liederen zingt in de wakes voor een begrafenis, thuis bij de rouwende familie. De mensen lieten haar binnen in hun huis en in hun leven, in hun verleden, hun verhalen.

Dit verleden is er één van glorie en geweld. Van de wrede tijd van de slavernij die niet zo gek ver achter ons ligt. In 1996 waren er nog oude mensen die zich de gefluisterde verhalen herinnerden van familieleden die geboren waren voor de afschaffing van de slavernij. Nazaten van de legendarische Afrikaanse voorvader Congo Sam durven zich pas sinds een jaar of tien openlijk en met
trots Congo’s te noemen. Historie is hachelijk voor wie geleden heeft onder het verleden. 

Nu raast de geschiedenis weer als een orkaan over Statia heen. Vanaf 2010, toen Statia een deel van Nederland werd, kreeg het eiland broodnodige fondsen en voorzieningen, maar ook een nieuwe Hollandse bovenlaag van bestuurders en ondernemers, en daarnaast belastingen en regelgeving die verzet oproepen. In twee decennia verdubbelde het inwonertal door immigratie en zijn de oude Statiaanse families getalsmatig een minderheid op hun eigen eiland geworden. Tal van tradities en muziekinstrumenten zijn verdwenen, familieverbanden vallen uiteen. Maar achter de façades van de moderne tijd houdt het oude Statiaanse leven nog even stand en proberen de mensen hun tradities en rituelen te behouden, hun identiteit opnieuw uit te vinden.

Statia’s betovering is nooit verbroken, sinds 1998 brengt Bos er vrijwel ieder jaar zes weken tot zes maanden door. Ook het boek was, na twintig jaar, eindelijk af, het werd gepubliceerd in 2016. Deze foto’s zijn haar ode aan Statia’s “one family”, haar lied voor hen.

Jeanette Bos zal aanwezig zijn tijdens de opening op vrijdag 1 april 2022, van 16:00 – 19:00 uur in Gallery WM. Het boek Statia Song zal te koop aangeboden worden tijdens de
tentoonstelling.