Latin America Magazine.
 
ArtExhibition

Mythe & Muze: een homage aan Frida Kahlo

  • data:18/07 - 31/08
  • locatie:Go Gallery
  • adres:Prinsengracht 60-62, Amsterdam

Naar aanleiding van de zestigste sterfdag (op 23 juli) van de legendarische Mexicaanse kunstenares Frida Kahlo brengen zestig kunstenaars van verschillende disciplines in de expositie ‘Mythe & Muze’ een eerbetoon aan de iconische Kahlo. Het initiatief voor deze expositie kwam van schilderes Thessa van der Voort, die al jarenlang een grote fascinatie voor Frida heeft, en galeriehouder  Oscar van der Voorn.

Haar prachtige, grotendeels vanuit het ziekbed vervaardigde, schilderijen en haar turbulente leven spreken nog steeds tot de verbeelding. Naast haar grote liefde Diego Rivera, had zij o.a. liefdesrelaties met de naar Rusland gevluchte revolutionair Leon Trotsky en de New Yorkse fotograaf Nickolas Muray. Ook danseres Josephine Baker en schilderes Georgia O’Keeffe behoorden tot haar geliefden. Er zijn veel boeken en films aan haar leven en werk gewijd en haar legende leeft nog steeds voort tot op de dag van vandaag.

Zowel bekende kunstenaars van de oude garde, waaronder Jan Sierhuis en Aad Veldhoen en jonge urban kunstenaars als Ives.One, The London Police, Pleasant en Mick La Rock maar ook Ans Markus en Patricia Steur en vele anderen, voelden zich geïnspireerd om hun fascinatie voor deze fenomenale vrouw in een kunstwerk tot uiting te brengen.
Het resultaat is een zeer gevarieerde tentoonstelling van schilderijen, collages, beelden, fotografie en installaties. Verschillende dichters zullen een speciaal voor Frida vervaardigd gedicht voordragen en het hele weekend zullen er muziek- en filmvoorstellingen plaatsvinden. 

Vanaf 18 juli tot 31 augustus is de expositie te zien in de GO Gallery in Amsterdam. Kunstenaars die meewerken zijn onder andere: Aatje Veldhoen, Lieve Prins, Jan Sierhuis, Nico Koster, Patricia Steur, Ans Markus, Nico Koster, Skount, Ottograph, Margret Mijsbergh, Yvonne van der Bijl, Jacinta Heijmans, Frans Franciscus, Thessa van der Voort, Jesse Faber, Claudia Hek en The London Police. 

Jacinta-Heijmans-Kahlo-visits-Amsterdam-80x90-600px

Jacinta Heijmans: ‘Kahlo visits Amsterdam’