De aankomende editie van het Movies that Matter Festival vindt plaats van 18 tot en met 26 maart 2016.
Movies that Matter wil ogen openen voor mensenrechten. Dit doen we met een mix van films uit alle windstreken, met fictie en documentaire, over de schending van privacy naast de deur en de strijd voor mensenrechten aan de andere kant van de wereld.
Het Movies that Matter Festival biedt in 9 dagen zo’n 70 films en kent twee jaarlijks terugkerende hoofdprogramma’s: A Matter of ACT over mensenrechtenverdedigers (in samenwerking met Amnesty International), met onder andere festivalfavoriet Sonita. En het door het vfonds ondersteunde programma Camera Justitia met speelfilms en documentaires over -internationaal- recht en juridische dilemma’s, waaronder de openingsfilm van het festival Krigen. Daarnaast is er dit jaar een aantal nieuwe festivalprogramma’s: Media that Matter, een multimedia-programma met waargebeurde verhalen, verteld door mensen die ze zelf meegemaakt hebben, Shorts that Matter, een selectie van korte films in samenwerking met het Go Short Festival en Movies at Midnightwaarin mensenrechten-genrefilms met een knipoog vertoond worden. Verder dit jaar op het festival themaprogramma’s over onderwerpen variërend van propaganda en Big Data tot vluchtelingen en films over Oorlog & Vrede. En voor wie niet kan kiezen uit het aanbod van circa 70 films is er de Best of Dag.
Movies that Matter Festival onderscheidt zich door bij de meeste filmvertoningen uitgebreide verdiepingsprogramma’s te presenteren. In debatten, Q&A-sessies, workshops, talkshows, seminars en masterclasses met gasten uit binnen- en buitenland kan het publiek met de festivalgasten in gesprek gaan.
De volgende Latijns-Amerikaanse films zijn dit jaar te zien op het Movies that Matter Festival:
Chico Teixeira, Brazilië, 2015, 87 min.
Coming-of-age-film over de 15-jarige Serginho, wiens vader op een dag halsoverkop vertrekt en geen contactgegevens achterlaat. Serginho’s moeder is depressief en heeft meer oog voor de fles dan voor haar tienerzoon en zijn kleine broertje. Verloren en smachtend naar wat aandacht brengt Serginho zijn dagen door in Sao Paulo, waar hij eerder volwassen wordt dan hij wil.
David Pablos, Frankrijk, Mexico 2015, 105 min.
Natuurlijke schoonheid Sofia is veertien jaar oud en tot over haar oren verliefd op Ulises. De liefde is wederzijds. Wat Sofia echter niet weet is dat Ulises’ familie geld verdient door meisjes te dwingen in de prostitutie te werken. Ontroerende speelfilm over vrouwenhandel in het door corruptie geteisterde Mexico, met sterk acteerwerk door niet-professionele acteurs.
Pablo Trapero, Argentinië, Spanje 2015, 110 min.
Spannende speelfilm van de Argentijnse regisseur Pablo Trapero (Carancho, White Elephant) die het verbazingwekkende, waargebeurde verhaal vertelt van een schijnbaar normale middenklassefamilie die handelt in het ontvoeren, bedreigen en vermoorden van de rijken.
Jan-Willem den Bok/Floor Koomen, Brazilië, Nederland 2016, 60 min.
Het prachtige eiland Ilha de Maré in Brazilië was ooit een zeldzame biotoop vol leven. Nu wordt het paradijsje ernstig bedreigd door de petrochemische industrie. Vissersvrouwen Nega en Eliete nemen het samen met hun advocaat Marcos op tegen de vervuilende oliebedrijven en een onverschillige overheid.
Héctor Gálvez, Colombia, Frankrijk, Duitsland, Peru 2014, 90 min
Bij opgravingen in Peru vindt een team van forensisch antropologen twintig jaar na het politieke geweld de stoffelijke resten van negen onbekende personen. Op een van de lichamen treffen ze een vervaagde foto aan: de enige aanwijzing voor de mogelijke identiteit. Fidel, een bedachtzame onderzoeker, trekt zich de zaak aan, maar staat al snel voor een moreel dilemma tussen de menselijke en wetenschappelijke benadering van het onderzoek.
Santiago Mitre, Argentinië, Brazilië, Frankrijk 2015, 103 min.
De Argentijnse Paulina is een idealistische jonge advocate die haar goedbetaalde baan opzegt om als lerares te werken bij een scholingsproject op het platteland. Dit tot groot ongenoegen van haar vader, een succesvolle rechter. Haar idealisme wordt op de proef gesteld als mannen haar ’s nachts van de weg plukken en de vooroordelen van haar vader bevestigen.
Bernardo Ruiz, Mexico, Verenigde Staten 2015, 73 min.
De verhalen van een activiste, een speciaal agent drugsbestrijding en een voormalig drugssmokkelaar komen samen in Kingdom of Shadows. De film biedt een indringende kijk op de menselijke kant van de voortslepende Mexicaanse drugscrisis en maakt duidelijk hoe deze zo kon ontsporen. Een caleidoscopisch en gelaagd beeld van de war on drugs.
Kijk hier voor kaartverkoop en informatie.