Latin America Magazine.
 
Music

Misa Criolla

  • datum:04/04
  • tijd:20±15
  • locatie:Marktpleinkerk
  • adres:Marktplein 96, Hoofddorp
  • kosten:€20 / €18
Op 2 en 4 april is de Misa Criolla te horen in Leiden en Hoofddorp, gezongen door het bekende Argentijnse mannenkwartet Opus Cuatro en het honderdkoppig koor van de Stichting Leidse Koorprojecten olv dirigent Wim de Ru.
Dit jaar is het 50 jaar geleden dat componist Ariel Ramírez zijn Misa Criolla schreef. Hij gebruikte niet alleen de taal, maar ook de muziek van Argentinië: met ritmes als de yaraví en de chacarera en instrumenten als de bombo (Argentijnse trom) en de charango (kleine gitaar).

Opus Cuatro
De perfecte stemmenharmonie van Opus Cuatro is een begrip in heel Latijns-Amerika, van hun vaderland Argentinië tot Cuba. Zij wonnen talloze prijzen, waaronder twee maal de Premio Carlos Gardel (de Argentijnse Edison).

In hun huidige programma zingen ze naast tango’s en spirituals veel Zuid-Amerikaanse folk: een Peruaanse wals naast een Cubaanse Nueva Trova. Opus Cuatro zal het grootste deel van het concert verzorgen met deze muziek. Aan het eind zingen zij met het koor de Misa Criolla én het Aleluya uit de Misa por la Paz y la Justicia.

Stichting Leidse Koorprojecten
Het koor van de Stichting Leidse Koorprojecten, onder leiding van Wim de Ru, zong in 1997 de Europese première van de Misa por la Paz y la Justicia van Ramírez met de componist zelf aan de vleugel. Bij het Koninginnedagconcert van Leiden in 2000 zong het koor de Misa Criolla al eens met Opus Cuatro.

In januari zijn honderd enthousiaste zangers begonnen met het instuderen van de mis. De leiding is weer in handen van Wim de Ru, die als vanouds de wervelende Latijnse ritmes combineert met een doorleefde interpretatie.