Latin America Magazine.
 
Exhibition

MAF: Tentoonstelling ‘Mexicaans zilver uit Taxco’ #mictland

  • data:17/10 - 31/10
  • locatie:Umicore Zilverpaviljoen MAS
  • adres:Hanzestedenplaats 1, 2000 Antwerpen
  • kosten:gratis

Mestizo Arts Festival is een kunstenfestival met focus op stedelijkheid en mix. MAF toont wat nieuw is in de kunstenscene en zet ook nieuwe en duurzame samenwerkingen op met artiesten en partners. Dit leidt vaak tot een nooit geziene mix van wat een stad rijk is zowel op als voor het podium.

mafTaxco werd in de 16e eeuw gesticht op de plaats van een Azteekse nederzetting en in de 18e eeuw ontdekte men er een rijke zilverader. Hierdoor groeide Taxco uit tot het centrum van de zilverwinning in de Nieuwe Wereld en is het tot vandaag bekend als zilverstad. Aan de grondslag van het jaarlijks zilverfestival ligt de eeuwenoude reputatie van Taxco als stad waar de Amerikaan William Spratling in 1931 voor het eerst de workshop ‘Las Delicias’ inrichtte een soort ‘Dag van de Zilversmid”, bedoeld om de reputatie van deze mijnstreek levend te houden.

William Spratling (1900–1967) was een getalenteerd ontwerper van sieraden, van huisraad in zilver, tin en koper én van meubilair, waaruit een enorme waardering blijkt voor de vroege culturen van Mexico. Hij stichtte een artistieke ‘school’ ter promotie van de zilverindustrie in Taxco en verdiende daarmee de titel ‘Vader van het hedendaagse Mexicaanse zilver’. Een aantal van zijn zilveren sieraden vormen een eerste luik én tegelijk de leidraad van deze expo in het Umicore Zilverpaviljoen. Een tweede luik richt zich op Mexicaanse zilversmeden die in de Spratling-traditie zijn blijven werken, terwijl luik drie en vier focussen op gevestigd en aanstormend Mexicaans zilvertalent.