Latin America Magazine.
 
Music

Lilian Vieira Samba Soul

  • datum:18/12
  • tijd:20:30 - 22:00
  • locatie:Bimhuis
  • adres:Piet Heinkade 3, Amsterdam
  • kosten:€ 18 / € 15

De Braziliaans-Nederlandse zangeres en tekstdichtster Lilian Vieira heeft haar nieuwe album uit waarin een ritmisch samenspel van soulvolle en groovy fragmenten, geïnspireerd door haar helden zoals Jorge Ben, Trio Mocoto en Tim Maia, samenkomen.

Deze zangeres verhuisde op 23 jarige leeftijd van Rio de Janeiro naar Nederland, maar zij heeft haar Braziliaanse Samba soul met zich mee genomen. Vieira zingt vooral in het portugees en werkt samen met meerdere jazz, soul- funkbands en diverse DJ’s. Lilian Vieira vindt haar muzikale roots in de black-oriented Braziliaanse stroming “Samba Soul” uit de jaren ’70; De gouden jaren van creativiteit in Brazilië waarin grootheden als Caetano Veloso, Gilberto Gil, Gal Costa en Maria Bethânia hun meesterwerken schrijven.

In 2008 deed ze reeds een theatertour waarbij ze de mooiste songs uit dit genre vertolkte. Eind 2013 bracht ze haar solo-album uit, waarvan de melodieën zich moeiteloos als een Braziliaanse canga om je heen wikkelen. Het album Lilian Vieira is geproduceerd door Wiboud Burkens, hij is onder andere bekend als producer van Jungle by Night. Dit warme, persoonlijke album brengt ons bij haar jeugd, de seventies, haar geboortegrond en haar ouders die de liefde voor muziek door haar bloed hebben laten stromen.

De voor Braziliaanse oren ongewone mix van cavaquinho, hammond orgel en akoestische gitaar, in combinatie met de geluidsfragmenten van haar vader en moeder brengen ons háár Samba Soul. Een ritmisch samenspel van soulvolle en groovy fragmenten, geïnspireerd door haar helden zoals Jorge Ben, Trio Mocoto en Tim Maia.

In de jaren ‘90 maakt Lilian deel uit van de band Bacán, en toert sinds 2000 met de brazilectro formatie ZUCO 103, op de (inter)nationale podia en festivals. Sinds Zuco 103 een muzikale adempauze heeft, is Lilian een veelgevraagd gastsoliste van het Metropole Orkest tot aan Codarts Big Band.