Latin America Magazine.
 
Exhibition

Lelé – Architect van geluk en gezondheid

  • data:13/10 - 03/02
  • locatie:Nederlands Architectuurinstituut
  • adres:Museumpark 25, Rotterdam

De Braziliaanse architect João Filgueiras Lima – beter bekend als Lelé – combineert in zijn werk aandacht voor functionaliteit en constructie met een grote bevlogenheid voor het vinden van oplossingen voor maatschappelijke problemen. De tentoonstelling Lelé – architect van geluk en gezondheid neemt de bezoeker mee langs het diverse werk dat hij sinds de jaren ’60 heeft gerealiseerd: van ziekenhuizen tot de trappen en bruggen die de toegang tot favela’s verbeterden. De tentoonstelling eindigt met een chronologisch overzicht van Lelés werk, waarin het creëren van geluk en gezondheid centraal staat.

Lelés carrière begon eind jaren ’50 bij leermeesters Oscar Niemeyer en Lucio Costa met het ontwerpen van de nieuwe Braziliaanse hoofdstad Brasília. De architecten moesten in korte tijd en met schaarse middelen een miljoenenstad bouwen. Lelé ontwierp fabrieken die de gebouwen grotendeels prefabriceerden, waardoor kon worden voldaan aan de enorme vraag naar kwalitatief goede gebouwen in het snelgroeiende Brazilië.

Lelés werk gaat verder dan nieuwe manieren van productie. Hij experimenteerde met constructies en wist met slim ontwerp de energiebehoefte van zijn gebouwen tot een minimum te beperken. De architect realiseerde gebouwen in tal van Braziliaanse steden. Zijn creativiteit en vindingrijkheid in de omgang met materialen en constructies heeft hij tot op vandaag behouden. Lelé heeft met zijn werk de kiem gelegd voor de huidige manier van bouwen in Brazilië en dat maakt hem tot een sleutelfiguur in de ontwikkeling van zijn land.

Lelé – architect van geluk en gezondheid is een tentoonstelling van de Faculteit Bouwkunde van de Technische Universiteit Delft, het Museu da Casa Brasileira in São Paulo en het Nederlands Architectuurinstituut, samengesteld door de curatoren Max Risselada, Giancarlo Latorraca en Jorn Konijn.

Meer informatie >>