Latin America Magazine.
 
FestivalFilm

Latijns-Amerikaanse films op IDFA

  • data:20/11 - 29/11
  • tijd:Hele dag
  • locatie:Verschillende bioscopen
  • adres:Centrum Amsterdam

Deze november vindt de 26e editie van het grootste documentairefestival wereldwijd plaats.

Het International Documentary Film Festival Amsterdam is in 1988 opgericht om de documentairecultuur nationaal en internationaal te stimuleren. Sindsdien is IDFA uitgegroeid tot het grootste documentairefilmfestival ter wereld. Het festival is een stimulerende ontmoetingsplek voor zowel regisseurs, producenten, kopers en financiers als het publiek. Ook dit jaar zijn er verschillende Latijns-Amerikaanse en Caribische documentaires te bewonderen tijdens het festival:

 

Viva Cuba Libre: Rap Is War

Jesse Acevedo (Cuba/USA, 2012, 74 min.) –

Aangrijpende undercoverfilm over het strijdbare Cubaanse underground rapduo Los Aldeanos, dat de misstanden in hun land tackelt met stevige taal. Liftend trekken ze door het land, voor omstreden optredens waar steevast voortijdig de plug uitgaat. Portret van een volk dat leeft in armoede en angst, maar ook barst van levenslust.

Narco Cultura

Shaul Schwarz (Israel/USA, 2013, 103 min.)

Terwijl de spiraal van geweld in de Mexicaanse drugsoorlog ongekende vormen aanneemt, bloeit in de Verenigde Staten een muziekcultuur die dit geweld verheerlijkt. Een verontrustende inkijk in de levens van een forensisch onderzoeker in het gewelddadige Ciudad Juárez en een van de artiesten van de narcocorridos in Los Angeles.

Mercedes Sosa, The Voice of Latin America

Rodrigo H. Vila (Argentina, 2013, 93 min.)

In 2009 overleed folkzangeres Mercedes Sosa; de stem van Latijns-Amerika. In dit portret onderzoekt Sosa’s zoon Fabian haar nalatenschap als mens, zangeres en activiste. De vaak emotionele verhalen van familieleden, vrienden en muziekcollega’s worden aangevuld door privéfoto’s, oude interviewfragmenten met Sosa en opnames van in diverse opzichten legendarische concerten.

The Death of Jaime Roldós

Lisandra I. Rivera/Manolo Sarmiento (Ecuador/Argentina, 2013, 123 min.)

Jaime Roldós, de eerste democratisch gekozen president van Ecuador, kwam na een korte regeringsperiode in 1981 om bij een vliegtuigcrash. Een ongeluk, of een keiharde aanslag? Deze onderzoeksdocumentaire duikt in archieven, ondervraagt oud-medewerkers, historici en Roldós’ achtergebleven familieleden voor een persoonlijk drama van welhaast Shakespeariaanse proporties.

The Silence of the Flies

Eliezer Arias (Venezuela, 2013, 92 min.)

Tegen de majestueuze achtergrond van het Andesgebergte vertellen Marcelina en Mercedes over hun dochters Nancy en Maria José. Op de precaire leeftijd van vijftien jaar besloten beide meisjes een einde aan hun leven te maken. Hun dood staat niet op zichzelf: in de rurale Venezolaanse gemeenschappen heeft het aantal zelfmoorden, vooral onder jonge mannen, epidemische vormen aangenomen.

The Queen

Manuel Abramovich (Argentina, 2013, 19 min.)

Memi, een jaar of elf, wordt koningin van het carnaval. Een fonkelende eer, maar wie mooi wil zijn, moet pijn lijden.

Minerita

Raúl de la Fuente (Spanje, 2013, 28 min.)

Drie vrouwen in een onherbergzame, Boliviaanse mijnstreek proberen het alomtegenwoordige seksuele geweld te overleven met heldenmoed en dynamiet.

Voices of El Alto

Benjamin Oroza (Finland/Zuid-Afrika, 2013, 49 min.)

In een tent in de Boliviaanse bergstad El Alto delen willekeurige voorbijgangers hun meest intieme verhalen van persoonlijk leed én geluk.

Torre David: The World’s Tallest Squat

Markus Kneer/Daniel Schwartz (Venezuela/Switzerland, 2013, 23 min.)

‘s Werelds hoogste kraakpand, een nooit afgebouwde wolkenkrabber in het centrum van Caracas, werd overgenomen door 750 gezinnen uit de sloppenwijken.

Meer informatie en kaartverkoop >>