Latin America Magazine.
 
Film

LAFF@Melkweg: Muziekdocumentaires uit Latijns-Amerika

  • data:15/05 - 17/05
  • locatie:Melkweg
  • adres:Lijnbaansgracht 234a

Van 15 t/m 17 mei, in navolging van het Latin American Film festival (LAFF), presenteert Melkweg Cinema het filmprogramma LAFF@Melkweg met een aantal muziekdocumentaires uit Latijns-Amerika.

wo 15 mei 20:00
LAFF@MELKWEG: GIMME THE POWER

Een rockdocumentaire over de Mexicaanse band Molotov en de politieke, sociale en financiële context waarin de band is geboren en gevormd. Olallo Rubio, één van de grootste radiomakers van de jaren negentig in Mexico, belicht in deze film het historische kader van de Mexicaanse politiek, waarin de Mexicaanse rockmuziek is ontstaan, en schets hij haar sociale misstanden. Dit doet de filmmaker aan de hand van het doorlopen van de muziekcarrière van de Mexicaanse rockband Molotov. De muziek van deze band is een soundtrack geworden van de belangrijkste politieke veranderingen in het land.

Vr 17 mei 20:00
LAFF@MELKWEG: TROPICALIA
tropi
Een hommage aan de vernieuwers van Braziliaanse muziek in de jaren 60, zoals Caetano Veloso en Gilberto Gil. Net als de Braziliaanse modernisten vóór hen geloofden de Tropicálistas in het absorberen van invloeden van zowel de Europese en Amerikaanse avant-garde als traditionele Afro-Braziliaanse en inheemse culturen, met als doel hedendaagse muziek te maken die ongekend hybride was. De muziek, met zijn onorthodoxe gebruik van elementen variërend van ‘geïmporteerde’ elektrische gitaren van de Beatles tot traditionele pífanos (fluiten) van volksmuzikanten, had vervolgens weer een vergaand effect op hedendaagse muzikanten.

Vr 17 mei 23:00
LAFF@MELKWEG: SAICOMANIA

23352-wppt_main_431966289
Twee jaar lang was Los Saicos de misschien wel wildste, hardste en meest originele rockband ter wereld en niemand wist ervan. Tot nu. Het werd toen nog geen punk genoemd en kreeg niet dezelfde media aandacht als het nu zou krijgen, maar de muziek van de veelal vergeten Peruaanse band Los Saicos bezat alle benodigde ingrediënten… in 1965! In een tijd waarin de weinige Latijns-Amerikaanse rockbands veelal cover van Anglo nummers speelden, was Los Saicos hun tijd ver vooruit. En ze speelden toen al met diezelfde oneerbiedige houding die pas later onmisbaar werd in de punkmuziek. Saicomania herstelt de plaats van Los Saicos in de geschiedenis als de enige echte punkpioniers.

Meer info>>