Latin America Magazine.
 
Festival

Keti Koti Festival

  • datum:01/07
  • tijd:11:00-22:00
  • locatie:Museumplein
  • adres:Amsterdam
  • kosten:gratis
keti koti consentido
Jaarlijks vindt op 1 juli het Keti Koti Festival plaats om de afschaffing van de slavernij in Suriname en de Nederlandse Antillen te vieren. 
 

PROGRAMMA 2015 (onder voorbehoud)

 
14:30     BIGI SPIKRI 
14:30     DJ
16:00     Openingsceremonie met
              Untold, Black harmony,
              International dance theatre
16:00     Coming Soon
17:00     Deuxperience ft.
              KENNY B, TYPHOON
              & Sarah-Jane Boss
20:30     STEELPULSE
22:00     Einde Festival Museumplein
 

WAT IS KETI KOTI?

 
Keti Koti, een Surinaams begrip, betekent ‘Verbroken Ketenen’. Het symboliseert de afschaffing van de slavernij op 1 juli 1863 in de toenmalige koloniën Suriname en de Nederlandse Antillen en daarmee de afsluiting van een zwarte periode in de Nederlandse geschiedenis.
 
De afgelopen decennia hebben diverse mensen en groepen, m.n. met een Afro-Surinaamse, Nederlandse en Antilliaanse achtergrond op verschillende schaal zich bezig gehouden met de herdenking en de viering van de afschaffing van de slavernij.
 
Zowel de oprichting van het instituut NiNsee, het Nationaal Instituut Nederlands Slavernijverleden en Erfenis, als de oprichting van herdenkingsmonumenten, waaronder het Nationaal Monument Slavernijverleden in het Oosterpark, zijn directe resultaten van deze inspanningen.
 

WAAROM EEN FESTIVAL?

 
Met het jaarlijkse Keti Koti Festival op 1 juli staan wij stil bij het verleden en kijken vooruit naar de toekomst, en vieren vrijheid, gelijkheid en verbondenheid. Verbreding van kennis, verdieping van inzicht moet leiden tot een bundeling van krachten voor een gezamenlijke toekomst.
 
Het Keti Koti Festival moet een nieuwe impuls geven aan de herdenkingen, rites en feesten die, soms jarenlang weggemoffeld zijn in buurthuizen en achteraf barretjes.
Het festival moet al deze initiatieven van alle betrokken groeperingen bijeenbrengen tot één gezamenlijk gedragen evenement.
Het is de bedoeling te komen tot een herdenking en een viering met een festival dat niet alleen de direct betrokkenen maar uiteindelijk alle Nederlanders van iedere culturele achtergrond zal moeten aanspreken.

 

Meer informatie>>