Latin America Magazine.
 
DocumentaryLecture

Julio Cortázar, 50 jaar Rayuela: Een weemoedige speler

  • datum:24/04
  • tijd:16:00
  • locatie:Instituto Cervantes
  • adres:Domplein 3, Utrecht

Over de Werdegang van een cronopio.
Cortázars romans laten een switch zien. De hoofdpersoon in Rayuela onttrekt zich aan bindingen en uit zich liefst in patafysische spelletjes. Zijn weemoed typeert de cronopio, een mensentype dat Cortázar voor zichzelf bedacht. Twintig jaar later, in het autobiografische De autonauten van de kosmosnelweg, is de ‘ik’ genesteld in de liefde en maakt steeds keuzes, zonder overigens aan speelzucht en eruditie in te boeten. De weemoed in dit boek is van heel andere orde.

Barber van de Pol is schrijfster (laatste titel Zingen is geluk, 2013) en vertaalster (o.a. Don Quichot, Moby Dick en het werk van Jorge Luis Borges). Van Julio Cortázar vertaalde zij o.a. Rayuela (het leverde haar de Nijhoff-prijs op) en De autonauten van de kosmosnelweg. Beide titels zijn zojuist herdrukt.

Programma: 16.30 Eerste vertoning van de documentaire Cortázar van Tristán Bauer. 18.00 Lezing door Barber van de Pol. 20.00 Tweede vertoning van de documentaire Cortázar in Het Literatuurhuis (Toegang: www.hetliteratuurhuis.nl).