Latin America Magazine.
 
FilmLecture

Ixcanul – voorpremière ihkv World Cinema Amsterdam – WIN kaarten!

  • datum:14/10
  • tijd:19:30
  • locatie:Rialto
  • adres:Ceintuurbaan 388, Amsterdam
  • kosten:€ 9,-

Voor deze speciale voorpremière van Ixcanul mag conSentido 2 x 2 kaarten weggeven! Stuur een mailtje naar info[at]consentido.nl en vertel ons waarom jij twee kaarten wil winnen!

Afgelopen augustus opende het Gualemateekse Ixcanul de 6e editie van World Cinema Amsterdam, donderdag 15 oktober beleeft de film zijn première. Op woensdagavond 14 oktober presenteert het festival een speciale voorpremière van deze film – speciaal omdat hij ingeleid wordt door Ruby Sanders van het Latijns-Amerika magazine conSentido. Sanders, die filmwetenschappen en Latijns-Amerika-studies studeerde, zal iets vertellen over de positie van Maya’s in de recente geschiedenis van Guatemala. Ook zal zij ingaan op de wijze waarop het verhaal verteld wordt, de Maya-symboliek en de wijze waarop dit alles het wereldbeeld van de Maya’s vertegenwoordigt.

Ixcanul
Aan de voet van de vulkaan Ixcancul woont de 17-jarige Maria. Zij hoort bij een kleine Maya-gemeenschap die leeft van de koffieteelt. Ze staat op het punt uitgehuwelijkt te worden aan Ignacio, de voorman op de plantage, maar heimelijk verlangt ze naar koffieplukker Pepe, die net als zij droomt van een leven elders. Maria zou het liefst samen met hem op pad gaan, maar in zijn dromen komt zij niet voor. Toch weet ze hem te verleiden, met alle gevolgen van dien. Haar liefdevolle moeder staat gelukkig voor haar klaar.

Bustamante, die zelf in deze streek is opgegroeid, wilde met deze film een stem geven aan een bevolkingsgroep die zich in alle opzichten in de marge van de Guatemalteekse samenleving bevindt. Hij doet dat met non-professionele acteurs, allen behorend tot een Maya-gemeenschap, én in een visueel overdonderende stijl – het Amerikaanse filmblad Variety schreef dan ook: ‘Hypnotiserend mooi’. Bekroond op het filmfestival van Berlijn.

Kijk hier voor meer informatie en het bestellen van kaartjes.