Latin America Magazine.
 
Music

Israel Vibration

  • datum:20/08
  • tijd:21:00
  • locatie:Patronaat
  • adres:Zijlsingel 2, Haarlem
  • kosten:€25

Het verhaal van reggaezanggroep ISRAEL VIBRATION is een van de bijzonderste die de toch al kleurrijke reggaegeschiedenis rijk is.

Zangers Cecil Spence (Skelly), Albert Craig (Apple) en Lacelle Bulgin (Wiss) ontmoeten elkaar in het Mona Rehabilitation Centre in Kingston, een herstellingsoord waar zij verbleven omdat ze alledrie slachtoffer waren van een polio-epidemie die Jamaica in hun jeugd teisterde.

Ondanks ziekte en armoede gaven ze de moed niet op en in het heldere licht van hun Rastafari-geloof begonnen ze liedjes te schrijven en te zingen. Devote, loodzware rootsreggae en klaaglijke samenzang maakten de groep direct tot een van de herkenbaarste Jamaicaanse acts ooit, maar toch ging het trio wegens meningsverschillen na het uitbrengen van drie uitstekende albums uit elkaar.

Halverwege de jaren ’80 bracht platenbaas  Doctor Dread van RAS records de groep weer bijeen en samen met de steevast begeleidende Roots Radics begon de groep aan een tweede zegetocht. Israel Vibration is sindsdien een van de bestverkochte en meest geliefde podiumacts uit het genre en ook nadat Albert Craig de band in 1997 definitief verliet wisten Wiss en Skelly die reputatie moeiteloos te handhaven.

Het Israel Vibration oeuvre omvat inmiddels zóveel publiekfavorieten dat één concert ze nog maar nauwelijks kan bevatten en hoewel de heren de wereld al 25 jaar met enige regelmaat doorkruisen is elke show een indrukwekkende aangelegenheid. Het is tegenwoordig soms een beetjezoeken naar ‘the real thing’ in reggae, maar Israel Vibration en de Roots Radics grossieren er gegarandeerd in!