Latin America Magazine.
 
DebateDocumentary

​​Instituto Cervantes│Nieuwe Ibero-Amerikaanse cinema: Pizarro

  • datum:09/10
  • tijd:19:30 uur
  • locatie:OBA Oosterdok
  • adres:Oosterdokskade 143, 1011 DL Amsterdam
  • kosten:€ 7,50 / € 3,75

Dit najaar programmeert het Instituto Cervantes in samenwerking met het Huelva Ibero-American Film Festival en de OBA een filmcyclus die de diversiteit en kracht van cinema op het Ibero-Amerikaanse continent presenteert. Deze keer de film Pizarro van de Colombiaanse regisseur Simón Hernández.

De Colombiaanse regisseur Simón Hernández weet als geen ander publieke figuren te portretteren die cruciaal zijn om de geschiedenis van zijn land te kunnen begrijpen. In zijn documentaires, met name wanneer die over bekende (historische) personen gaan, weet hij de kijker mee te nemen in de complexe lineaire verhaallijn van hun biografie. In deze film probeert de regisseur samen met Pizarro’s dochter María José te achterhalen wie deze guerrillastrijder was en waarom hij vermoord werd. Deze zoektocht is vergelijkbaar met die van zijn vorige documentaire ‘La venganza de Jairo’ (2019), over de Colombiaanse horror- en sciencefictionregisseur Jairo Pinilla. 

Synopsis: ‘Pizarro’ vertelt over de zware last van een familie-erfenis. De film begint wanneer María José, in ballingschap in Barcelona, zich realiseert dat waar ze ook naartoe vlucht, het verleden haar zal blijven achtervolgen. Haar vader Carlos Pizarro was commandant binnen de guerrillabeweging M-19 en werd op 26 april 1990 vermoord, kort na ondertekening van een vredesverdrag met de Colombiaanse regering. Pizarro staat symbool voor de oorlog en vrede in Colombia. Twintig jaar na de moord op haar vader keert María José terug naar haar geboorteland omdat ze wil doorgronden welke oorzaken tot zijn dood hebben geleid. Daarnaast wil ze een hoofdstuk van de geschiedenis ontdekken dat in de vergetelheid is geraakt in het land dat door geweld en angst tot zwijgen werd gebracht. Alle films zijn Spaanstalig, met Engelse ondertiteling en worden voorafgegaan door een korte inleiding.

Volkskrant-journalist en voormalig Latijns-Amerika-correspondent Robert-Jan Friele zal de documentaire inleiden. Van hem verscheen het boek De Pizarro’s. Eén familie, drie generaties en honderd jaar strijd in Colombia. Voor zijn boek sprak hij uitvoerig met onder anderen María José Pizarro, die na het verschijnen van haar documentaire de politiek in ging en tegenwoordig senator is namens de regeringscoalitie van president Gustavo Petro. Zijn aantreden een jaar geleden markeerde een breuk met het verleden: voor het eerst in de geschiedenis kreeg Colombia een linkse president, iets waarvoor de vader van María José zo veel jaren had gestreden.

Zie ook: www.robertfriele.nl/

Na afloop is de bar in de Theaterfoyer geopend. 

Kijk hier voor de andere films in deze serie. 
OBA Oosterdok | 
T: 0205230900 |