Latin America Magazine.
 
Lecture

Herensia musikal: muziek en grammofoonplaten van Aruba, Bonaire en Curaçao

  • datum:08/11
  • locatie:Laaktheater
  • adres:Ferrandweg 4T, Den Haag

Lezing door Tim de Wolf die onderzoek op dit gebied heeft gedaan en daarover heeft gepubliceerd. Trio Los Aventureros verzorgt de muziek.

Opnamen van muziek van Antilliaanse componisten zijn gemaakt vanaf 1925. De muziek werd echter uitgevoerd door niet-Antillianen en mist daardoor de juiste accenten. Vanaf 1941 komt de lokale platenmakerij op gang. Dit leidt rondom 1950 tot een rage. Honderden grammofoonplaten worden op de eilanden in deze periode opgenomen. Op de labels Hoyco (Horacio Hoyer), Musika (Thomas Henriquez) en Padú (‘Padú’ Lampe en Rufo Wever) worden de meeste platen uitgebracht. Het is een zeer creatieve periode. Eigen composities worden gespeeld om niet in conflict te komen met de auteursrechten. Lokale sterren en bands als Augusto Gressmann, ‘Kimo’ Candelaria, Estrellas del Caribe, Conjunto Cristal en ‘Padú’ Lampe maken – op 78 toeren – hun beste platen. De studio’s werken met eenvoudige apparatuur. De platen worden direct gesneden, waardoor alles over moet als er iets fout gaat. Eind jaren vijftig komen er beter ingerichte studio’s. Veel musici en producenten maken hiervan gebruik en laten platen maken. In de jaren zestig zien we de opkomst van labels als Grabaciones Angel Job, Erma (Rudy Plaate), Esdelca (Estrellas del Caribe) en Virmar (Boy Dap).

Naast de geschiedenis van de platen, met geluidsfragmenten van de oude opnamen, krijgt u de oude ‘hits’ ‘live’ voorgeschoteld door Trio Los Aventureros. Ter plekke zal een grammofoonplaat worden gesneden met een apparaat van het type dat gebruikt werd in de studio van Thomas Henriquez.

Kaarten
Toegangsprijs is € 10,00 per persoon. Wilt u verzekerd zijn van een plek? Meld u dan aan en reserveer uw toegangskaart via info@splika.nl. U kunt uw toegangskaart op 8 november vanaf 12.00 uur afrekenen en ophalen bij het Laaktheater. Heeft u niet gereserveerd, dan kunt u (zolang de voorraad strekt) uw toegangskaart aan de deur kopen.