Latin America Magazine.
 
Theatre

GOODBYE MACONDO / ADIÓS MACONDO

  • datum:26/05
  • tijd:19.30 uur
  • locatie:CC Amsteltheater
  • adres:Cullinanplein 1, 1074 JN in Amsterdam

GOODBYE MACONDO / ADIÓS MACONDO

Op vrijdag 26 mei, om 19.30 uur, staat het toneelstuk Goodbye Macondo op de planken in het CC Amsteltheater te Amsterdam. In een landschap van herinneringen blikken de spelers terug op de gewelddadige politieke systemen die zij zijn ontvlucht, maar niet achter zich kunnen laten. In april 2018 braken in Nicaragua protesten uit tegen het onderdrukkende regime van Ortega. Duizenden inwoners werden in de nasleep vervolgd, gevangengezet of gedwongen hun land te verlaten. In Goodbye Macondo komen de persoonlijke ervaringen van Nicaraguaanse vluchtelingen samen in de fictieve plaats Macondo, genoemd naar de locatie van García Márquez’ magisch realistische roman Honderd Jaar Eenzaamheid. In een zintuigelijk landschap van herinneringen blikken zij terug op de gewelddadige politieke systemen die ze achter zich hebben gelaten, maar niet los kunnen laten. 

Gerechtigheid
Wie heeft het recht op herinnering? Wiens waarheid telt? Wat mag besproken worden en wat moet verzwegen blijven? Hoe kan verzet vorm krijgen van ver? Schuldgevoelens, angst en ontkenning maken langzaam ruimte voor de drang naar creatieve uiting en gerechtigheid. Vanachter het masker, vanuit de farce, de macht te bevragen.

Over Lleca Teatro

Lleca Teatro is een toneelgroep uit Nicaragua, bestaande uit Nicaraguaanse vluchtelingen en solidaire kunstenaars. Geweld is, in al haar vormen, een belangrijke bron en vertrekpunt van hun werk. In de loop der jaren werkten ze met (ex-)gedetineerden en in gevangenissen in Nicaragua. Daar ontwikkelden ze een uitgesproken methodiek waarbij het lichaam wordt ingezet als bron van verbeelding, informatie en creativiteit. De groep ontwikkelde Goodbye Macondo speciaal voor het International Community Arts Festival (ICAF). 

Nagesprek & Installatie

Na afloop van de voorstelling blijft het décor staan als installatie en mag het publiek, als zij zich daartoe geroepen voelen, een eigen herinnering achter laten. Deze installatie, die met iedere voorstelling groeit, zal uiteindelijk als op zichzelf staand werk tentoongesteld worden. Dit keer is er ook een speciaal nagesprek met de maker & spelers van Adiós Macondo, onder leiding van ICAF directeur Anamaria Cruz. 

Let op: gebruik deze speciale actiecode voor conSentido-lezers: ‘Nicaragua’

Meer informatie en kaartverkoop >>