Latin America Magazine.
 
Exhibition

Geuzen van de Cariben

  • data:23/05 - 20/07
  • locatie:Tropenmuseum
  • adres:Linnaeusstraat 2, Amsterdam

Wat voor invloed heeft een historische gebeurtenis op het hedendaags zelfvertrouwen? Kan het gevoel van kracht – voortgekomen uit deze gebeurtenis – doorgegeven worden van generatie op generatie?

Het Tropenmuseum toont foto’s van Nicola Lo Calzo over de herinneringen aan de slavernijopstand in Haïti en Guadeloupe en de manieren waarop deze herinneringen worden overgedragen. Door middel van het naspelen van historische gebeurtenissen, door wederopstanding en rituelen leeft de verbondenheid met de voorvaderen voort in het heden. De zestien foto’s – aangekocht door het Tropenmuseum – gaan niet over de pijnlijke kanten van de slavernijgeschiedenis, maar tonen de kracht die hieruit is voortgekomen.

Nicola Lo Calzo onderzoekt de erfenis van de slavernijgeschiedenis

Nicola Lo Calzo (Turijn, 1979) woont en werkt in Parijs. De werken die door het Tropenmuseum zijn aangekocht behoren tot de serie Ayiti en MAS en zijn onderdeel van een langlopend project waarmee Lo Calzo de erfenis van de slavernijgeschiedenis onderzoekt. Hij zal daarbij uiteindelijk niet alleen het gehele Caribische gebied betrekken, maar ook Afrika, Amerika en Europa. Zijn foto’s zijn onder andere gepubliceerd in Liberation, Le Monde en The Independent. Het Tropenmuseum is het eerste museum dat werk aankoopt van dit project.