Latin America Magazine.
 
Exhibition

the fifth floor – Laura Lima, Laureaat Bonnefanten Award for Contemporary Art 2014

  • data:27/09 - 01/02
  • tijd:Dinsdag t/m zondag van 11.00 – 17.00 uur
  • locatie:Bonnefantenmuseum
  • adres:Avenue Céramique 250, Maastricht
  • kosten:€9

Sinds 2000 reikt het Bonnefantenmuseum tweejaarlijks de BACA uit. De award is een eerbetoon aan een levende kunstenaar met een uitzonderlijk oeuvre en aanwijsbare invloed op andere kunstenaars, een echte ‘artists artist’. De BACA 2014 is unaniem toegekend aan de Braziliaanse kunstenaar Laura Lima door een internationale selectiecommissie, die voor de editie 2014 bestaat uit: Alfred Pacquement (Honorary Director Centre Pompidou, Musée National d’Art Moderne, Parijs), Ivo Mesquita (directeur Pinacoteca do Estado, São Paulo), Victoria Noorthoorn (directeur Museo de Arte Moderno Buenos Aires), Cristiana Tejo (independent curator, Recife), en Stijn Huijts (directeur Bonnefantenmuseum).

De selectiecommissie stond voor een zware taak gezien het hoge niveau van beeldende kunst uit Latijns-Amerika. De commissie looft de uitzonderlijke kwaliteit van Lima’s werk en haar grote invloed op andere kunstenaars. Ook de verwachting dat de werken een vernieuwende dialoog tot stand zullen brengen met het Bonnefantenmuseum en zijn collectie, heeft een rol gespeeld bij het afwegingsproces. De commissie is ervan overtuigd dat Laura Lima een grensverleggende tentoonstelling zal ontwikkelen voor het Bonnefantenmuseum.

Een centraal thema in het werk van Lima is haar fascinatie voor de complexiteit van sociale relaties en menselijk gedrag. Het menselijke lichaam speelt hierin een grote rol en wordt gepresenteerd in tekeningen, installaties en sculpturen. Eerder was haar werk te zien in Migros Museum für Gegenwartskunst, Zürich (2013-14), Art’s House, Melbourne, Australia (2013), de Ruhrtriënnale, Essen (2012); de Lyon Biënnale; Bonniers Konsthall, Stockholm en de Manchester Art Gallery (allen in 2011). Laura Lima is tevens medeoprichter en adviseur van de galerie A Gentil Carioca, Rio de Janeiro.