Latin America Magazine.
 
BijeenkomstDebateLecture

Festival: Repairing our past, present and future

  • datum:12/10
  • tijd:19.30 uur
  • locatie:Pakhuis de Zwijger
  • adres:Piet Heinkade 181 K 1019 HC Amsterdam

Indigenous Liberation Day 2022: een festival-avond gevuld met panels, workshops en culturele performances met internationale sprekers voor Indigenous Liberation.

 

 

Op woensdag 12 oktober 2022 wordt er samen stilgestaan bij de dag dat Christopher Columbus in 1492 Abya Yala (het Amerikaanse continent) binnenviel. 12 oktober is een datum die het symbolische begin markeert van het Europees kolonialisme. Een proces dat wereldwijd een genocide en ecocide in gang heeft gezet. Met als gevolg dat het recht op zelfbeschikking, identiteit en cultuur nog altijd onder druk staat. Inheemse natuurbeschermers worden ontheemd en vermoord; rivieren en milieu vervuild; en land onteigend voor winst die bij grote multinationals terechtkomt. Een logisch consequentie is dan ook de huidige klimaatcrisis. Daarom is het tijd voor herstel, rechtvaardigheid en dekolonisatie! Het Indigenous Liberation Festival biedt platform aan minder gehoorde perspectieven op de klimaatcrisis, healing, culturele waarden en solidariteit met elkaar.

 

Programma

De hele dag worden er activiteiten georganiseerd naar aanleiding van Indigenous Liberation Day waaronder een Mapu ceremonie voor herdenking en solidariteit, culturele optredens, een mars en een panel met internationale sprekers. Het festival is twee-ledig; het eerste programmadeel vindt buiten plaats en wordt georganiseerd door Stichting Aralez. De rest van het programma vindt binnen plaats in Pakhuis de Zwijger, klik hier meer informatie en reserveren. Hieronder een korte samenvatting van het avondprogramma:

 

Time-table:

19:30-20:15 Plenaire opening festival: in gesprek met internationale sprekers die hun perspectief delen op ‘healing’

20:30-21:30 Break-out sessies en workshops

21:45-22:10 Plenaire afsluiting

22:10-23:00 Culturele optredens van verschillende artiesten om de avond feestelijk af te sluiten

 

Meer informatie over enkele sprekers:

Esther Stanford-Xosei – reparations Specialist, International Advocate, Media Spokesperson, Scholar-Activist, Environmentalist, Historian, Educator

Raki Ap – Woordvoerder bij Free West Papua Campaign (Nederland)

Chautuileo Tranamil  – Mapuche Pewenche & Co-founder Aralez, pan-dekoloniaal netwerk in Amsterdam

 

Meer details weten over het programma of je gratis aanmelden voor het festival?

Dat kan via: https://dezwijger.nl/programma/indigenous-liberation-day-2022

 

Over Pakhuis de Zwijger

Pakhuis de Zwijger is hét onafhankelijke platform in Amsterdam wat als progressieve aanjager van stedelijke verandering meer dan 600 impact programma’s per jaar produceert over onderwerpen rondom stad en land van morgen. Een plek waar wij samen in dialoog gaan en ambities formuleren om de urgente en complexe maatschappelijke vraagstukken van deze tijd aan te pakken. 

 

Over Aralez

Aralez is een pan-koloniaal netwerk en een grass-roots organisatie gevestigd in Amsterdam. Zij zetten zich in voor dekolonisatie. Meer informatie vind je via hun website.