Latin America Magazine.
 
Festival

Latijns-Amerikaanse bands op Festival Mundial

  • data:28/06 - 29/06
  • locatie:Spoorzone, Tilburg

Dit jaar spelen er veel Latijns-Amerikaanse bands op Festival Mundial in Tilburg:

La Makina del Karibe | Colombia
Deze zeskoppige band is misschien wel de meest verrassende band uit de Colombiaanse hoofdstad Bogota. Het barst in Bogota van het talent en nieuwe muziekstromingen, La Makina del Karibe is één van de jongste bands die zich een weg baant in deze nieuwe poel van talent. Ze zoeken naar de pure Afrikaanse roots van Colombiaanse dansmuziek. De inspiratie halen ze uit de champeta en de energie uit punk en rock. Verschillende stijlen worden met elkaar gemengd terwijl de muziek dansbaar blijft. Verwacht van deze band vooral up-tempo soukous, funk en afrobeats met veel gitaren en een energieboost van frontvrouw Monica Castillo. Een optreden waar de energie vanaf spat en waar niet alleen de verschillende muzikale stijlen met elkaar dansen, maar ook het publiek de voeten niet stil kan houden.

Anthony Joseph & the Spasm Band | Trinidad
Anthony Joseph is geboren in Port of Spain (Trinidad) maar woont sinds 1989 in Engeland. Anthony is een echt multi-talent. Hij is niet alleen een geweldige muzikant maar ook de auteur van drie gedichtenbundels en een roman. Tevens doceert hij creatief schrijven aan de universiteit in Londen. Samen met The Spasm band combineert hij zijn teksten met jazzy Afro-Caribische funk. Zijn frisse en vernieuwende stijl noemt hij zelf ‘liquid textology’. Joseph en the Spasm Band debuteerden in 2006 met de single Spirit Lash. Het officiële album volgde een jaar later. Inmiddels hebben ze samen al 3 succesvolle albums uitgebracht. Anthony Joseph & The Spasm Band maakten eerder indruk op onder meer North Sea Jazz, het Blue Note Festival en Roskilde. Eind 2011 verscheen hun 3de  album Rubber Orchestras. Met dit album wordt je zeventig minuten lang mee genomen in de wereld van spoken word, afrobeat en freefunk.

Checkpoint Guanabana | Colombia
In de wereld van Checkpoint Guanabana worden muzikale grenzen opgerekt door de komst van nieuwe stadsbewoners. Mensen met verschillende culturele achtergronden en van over de hele wereld worden spiksplinter-nieuwe Berliners, zo ook de bandleden van Checkpoint Guanabana. De vier Colombiaanse-Berlijners combineren in hun muziek Afro-Latin ritmes met elektronische beats en powerfunk. Dit muzikale checkpoint wil je echt niet missen, AfroTech-Funk gemaakt door Colombiaanse handen uit Berlijn!

El Juntacadáveres | Argentinië, België, Mexico, Chili
Ze brengen een stomende mix van tango, rock en hiphop. Deze jonge groep was in 2011 winnaar van de Mano Mundo Music Competition en tijdens de zomer van 2011 speelden ze in het openlucht theater Rivierenhof in België als voorprogramma voor de wereldberoemde groep Gotan Project. De band bestaat uit acht muzikanten met verschillende muzikale achtergronden: jazz, pop, tango, en latin. Met deze combinatie brengen ze een dampende muziekmix waar je wel op los moet gaan. Tijdens het optreden van deze mannen waan je jezelf in het warme Zuid-Amerika waar vurig de tango gedanst wordt. De laatste jaren ontdekken steeds meer mensen de gewaagde mix tussen traditionele tango-orkesten en het rebelse van hedendaagse muziek, en nu ben jij aan de beurt! Kom ook een passionele dans wagen tijdens dit optreden op Festival Mundial en laat je verrassen door de unieke sound van deze warmbloedige muzikanten.

Kumbia Queers | Argentinië, Mexico
Kumbia Queers bestaat uit zes vrouwen uit Argentinië en Mexico, deze ooit verveelde muzikanten besloten iets anders te gaan doen: cumbia. Wat begon als een grap, leidde in de zomer van 2007 tot de formatie Kumbia Queers. Ze omschrijven zichzelf als 100% tropi punk, een mix van invloeden uit de Afro-Cubaanse en Latijns-Amerikaanse cumbia met een grote queer en punk-geest. Wereldwijd een unieke mix van stijlen. In de zomer van 2012 brachten ze hun derde album Pescados Tropicales uit met songs die gaan over alledaagse thema’s zoals liefde, verlangen en angst. Deze zes vrouwen hebben Festival Mundial al eerder op zijn grondvesten laten schudden. Een show met té gekke outfits en fantastische hoofdrolspelers en dit jaar zijn ze terug om één groot feest te bouwen.

Monsieur  Periné | Colombia
Het was een late avond tijdens Pasen, op een dorpsplein speelden drie muzikanten en opeens was daar de prachtige stem van Catalina. Dit werd de basis voor Monsieur Periné. De band werd in de jaren daarna versterkt door een bassist en een percussionist en de muzikale reis die ze begonnen zijn lijkt maar niet op te houden. Invloeden van Franse muziek uit de jaren ‘30 en ‘40 wordt gefuseerd met bossa nova, Cubaanse son, cumbia, salsa, porro en bolero. De bonte verzameling van instrumenten zorgt voor een gezellige sfeer op het podium en de show staat garant voor vreugde, liefde en veel magische momenten. Het spektakel wordt compleet gemaakt door de zang van Catalina in vier verschillende talen.

Swing Original Monks | Ecuador
Afkomstig uit Latijns-Amerika, Europa en de Verenigde Staten, maar ze vonden elkaar in Ecuador. Hier hebben ze besloten hun muzikale talenten te bundelen met als resultaat Swing Original Monks. Hun optredens zijn theatraal, dynamisch en alles behalve voorspelbaar. Elektronische muziek wordt door deze groep moeiteloos gemixt met akoestische geluiden. De uitingen van deze band zijn een waar spektakel waarin culturen, achtergronden en muzikaliteit moeiteloos samenvloeien. Buiten het theatrale aspect zijn de Swing Original Monks, zoals verwacht natuurlijk, ontzettend swingend en ideaal om je heupen op los te gooien!

Meer info>>

Programma>>