Latin America Magazine.
 
Lecture

Eerbetoon aan Gabriel García Márquez

  • datum:25/09
  • tijd:20:00
  • locatie:Bibliotheek Den Haag, Studio B
  • adres:Spui 68, Den Haag
  • kosten:€10 / €6

Een eerbetoon aan een van de grootste schrijvers van de 20e eeuw in deze aflevering van Writers Unlimited The Series.

Nooit vertoonde hij zich in het openbaar in Nederland. Zelfs zijn uitgevers en vertalers hebben hem nooit in levenden lijve ontmoet. Nu krijgen fans van Gabriel García Márquez de kans dichter dan ooit bij deze grote schrijver in de buurt te komen. Schrijver/interviewer Frénk van der Linden gaat in gesprek over zijn leven en werk met Jaime García Márquez, de broer van de schrijver en Gerald Martin, de biograaf van Márquez.

Gezicht van de Latijnsamerikaanse literatuur
Gabriel García Márquez (1927-2014) begon op jonge leeftijd met het schrijven van poëzie, kreeg in Colombia bekendheid als journalist en stootte als romanschrijver door tot de literaire wereldtop. Zijn bekendste werk is Honderd jaar eenzaamheid, dat zich afspeelt in het dorp Macondo. Hiervoor stond zijn geboortedorp Aracataca model. García Márquez is de belangrijkste exponent van het magisch realisme en bepaalt nog altijd het gezicht van de Latijnsamerikaanse literatuur. Hij werd onderscheiden met de Nobelprijs voor Literatuur.

Broer en biograaf
‘Gabo’ was de oudste van twaalf kinderen. Hij was het grote voorbeeld voor zijn jongere broer Jaime García Márquez, die hem als geen ander kende. Ook Gerald Martin (literatuurcriticus en hoogleraar Latijnsamerikaanse literatuur) voerde talrijke persoonlijke gesprekken met de auteur. Hij schreef de belangrijkste biografie die over Gabriel García Márquez is gepubliceerd.

Organisatie
Deze avond wordt georganiseerd door Writers Unlimited in samenwerking met Bibliotheek Den Haag, de Ambassade van Colombia, Uitgeverij J.M. Meulenhoff en initiatiefnemer Tim Buendía. Tim Buendía (pseudoniem van de Nederlandse Tim aan ’t Goor) woont sinds 2008 in Aracataca en houdt zich bezig met het culturele erfgoed van Gabriel García Márquez.

Writers Unlimited The Series
Uitgangspunt voor The Series is het bijeenbrengen van het Nederlands perspectief met dat van een niet-westerse schrijver. Een buitenlandse en een of meer Nederlandse schrijvers gaan in dat licht met elkaar in gesprek over een gedeeld thema in hun werk. Een van de Nederlandse schrijvers leidt het gesprek waarin auteurs hun literaire werk, hun ervaringen, dromen en ideeën uitwisselen. In alle talen en toonaarden en in alle culturele verscheidenheid.

Waar? U bent deze avond welkom in Studio B, op de eerste verdieping van de Centrale Bibliotheek. 

Reserveren via: www.writersunlimited.nl o.v.v. naam, aantal kaarten en telefoonnummer.

€ 10 / €6 (Leden van Bibliotheek Den Haag, CJP-houders, studenten, klanten met een Paagman aankoopbon, en Ooievaarspashouders)