Latin America Magazine.
 
Festival

Dias Latinos

  • data:17/08 - 19/08
  • locatie:Amersfoort

Het gratis te bezoeken festival Dias Latinos is een dans- en muziekfestival in Latijns Amerikaanse sferen. Het festival vindt in 2012 voor de 16e keer plaats van vrijdag 17 tot en met zondag 19 augustus. Met ruim 60 optredens verdeeld over zeven podia voorziet het festival de binnenstad van dans en muziek. Drie dagen vol kleurrijke dansgroepen en swingende ritmes met stijlen als tango, salsa, merengue en cumbia in zwoele sferen. Het festival is behalve een cultureel hoogtepunt voor de stad Amersfoort, een uniek festival in heel Nederland. 

Net zoals vorig jaar begint het festival op vrijdag met de Caravana Latina. Op deze avond zijn er nog geen buitenoptredens, maar hebben 15 horecagelegenheden een Latijns-Amerikaanse band of DJ geprogrammeerd. De meest uiteenlopende acts treden op deze avond op. Van Argentijnse trio’s tot latin DJ’s, het Latijns-Amerikaanse levenslied tot zwoele salsaband. 

Op de zaterdag en zondag barst het festival buiten los. Op de Hof, Lieve Vrouwekerkhof, ’t Havik, de Groen- en Appelmarkt treedt een scala aan artiesten uit Latijns-Amerika en het Caribisch gebied op. Zo is er mestizo van Sindicato Sonico op de Groenmarkt, Caribbean Fever op de Appelmarkt,  Cubaanse salsa door Orquesta Salsabor op de Hof en speelt Mariachi Tierra Caliente op het Lieve Vrouwekerkhof. Op ’t Havik traditiegetrouw veel latinjazz van bands als CaboCubaJazz en het Randal Corsen Quartet en door de Langestraat trekt dit jaar onder andere de EartQuake Brassband. 

In Theater de Lieve Vrouw treden op zondag Gabriel Aguilera en Musica Temprana op. Twee formaties die de luisteraar kennis laten maken met de Latijns-Amerikaanse barokmuziek. 

Een nieuw podium dit jaar is op het terras van Kunsthal KAdE. Op deze locatie, naast de Koppelpoort, spelen diverse Antilliaanse bands, zoals 2-Remember en Edsel Juliet & La Banda Loca. Op het Kleine Spui wordt een markt met Latijns-Amerikaanse producten ingericht. 

Voor het eerst wordt ook De Flint betrokken bij Dias Latinos. Op zaterdagavond kan in de Stadshal gedanst worden op de grootste tangosalon van Midden Nederland. Optredens van formaties zoals Tango Extremo worden afgewisseld met tangomuziek uit de collectie van DJ Yerpún. 

Onder de naam `Rabobank School of Latin` kunnen bezoekers tijdens het festival deelnemen aan workshops tango en salsa. Deze worden gegeven in de Observant, gelegen aan het Stadhuisplein.