Latin America Magazine.
 
BijeenkomstDebate

Debat: LINKING LATIN AMERICA

  • datum:25/10
  • tijd:13.00 uur
  • locatie:Nieuwspoort
  • adres:Lange Poten 10, Den Haag
  • kosten:Gratis

Latijns-Amerikadebat over de geopolitieke impact van China, de VS en Europa en de rol van Nederland.

Na het democratiseringsproces in Latijns-Amerika, en het einde van de oorlogen en dictaturen, is Latijns-Amerika een belangrijke en gelijkgestemde bondgenoot geworden voor de EU en Nederland. Bovendien is Latijns-Amerika een belangrijke leverancier van grondstoffen uit de mijnbouw en de landbouw.

De politieke en economische ontwikkelingen in Latijns-Amerika zijn echter zorgelijk. Ook veranderende geopolitieke verhoudingen maken dat het tijd is om onze kennis van en inzicht in Latijns-Amerika te actualiseren en misschien zelfs onze rol in de regio te herdefiniëren.

Daarom organiseert een groep Nederlandse organisaties (CNV Internationaal, CEDLA, NIMD, PAX, Free Press Unlimited, Both ENDS, Impunity Watch en Nicaragua platform) Linking Latin America, een debat over actuele ontwikkelingen in Latijns-Amerika en de geopolitieke impact van China, de VS en Europa en de rol van Nederland.

De Nederlandse organisaties (CNV Internationaal, CEDLA, NIMD, PAX, Free Press Unlimited, Both ENDS, Impunity Watch en Nicaragua platform) werken samen aan kennis en bewustwording over ontwikkelingen in Latijns-Amerika en analyseren de effecten van Nederlands en EU beleid in Latijns-Amerika en andersom.

VOORPROGRAMMA  13.00 – 14.00 uur

MOVIES THAT MATTER FILMVERTONING EN DISCUSSIE OVER GUATEMALA

Georganiseerd door CNV Internationaal, Impunity Watch

In opdracht van vakbond CGTG en CNV Internationaal is een bijzondere documentaire gemaakt over vakbondswerk in het Midden Amerikaanse Guatemala, een land waar vakbondsleiders niet zeker zijn van hun leven. De documentaire laat door de ogen van 80-jarige vakbondsleider Pepe Pinzón en jongere vakbondsleider Luis Cortéz zien dat vakbonden van levensbelang zijn, in een land waar men dagelijks geconfronteerd wordt met onrecht, repressie en rechteloosheid op de werkvloer en de plantages. Na de film leidt journalist Edwin Koopman een paneldiscussie met Marielos Loch van AMDE, een organisatie van familieleden van slachtoffers van verdwijningen. Veel slachtoffers waren betrokken bij acties tegen de uitbuiting op de suikerrietplantages in de jaren ‘80. 

Toegang is gratis.  Er is koffie en thee. Eigen lunch mag genuttigd worden.

Afzonderlijk aanmelden voor het filmprogramma >>

HOOFDPROGRAMMA

14.30 – 14.45: Inloop en welkomstwoord 

14.45 – 15.15: Presentatie Barbara Hogenboom
VERANDERENDE RELATIES TUSSEN LATIJNS-AMERIKA, VS, EU EN CHINA

Dr. Hogenboom is hoogleraar Latijns-Amerikastudies aan de Universiteit van Amsterdam en directeur van het Centrum voor Latijns-Amerikaans Onderzoek en Documentatie (CEDLA).

Presentatie Carlos Dada
GEOPOLITIEKE VERANDERINGEN EN HET EFFECT OP DE RECHTSSTAAT, MEDIA EN DEMOCRATIE

Carlos Dada uit El Salvador is oprichter en directeur van nieuwswebsite El Faro, een toonaangevend platform voor onafhankelijke en kwalitatief hoogstaande journalistiek in Midden-Amerika. Hij is bekend vanwege zijn onderzoeken naar corruptie en geweld.

15.15 – 16.00: DEBAT EN REACTIES VAN KAMERLEDEN 

16.30 – 18.00: BREAKOUT SESSIES

SESSIE 1 INTERNATIONALE HANDEL EN MIJNBOUW

Met Mario Valencia van Cedetrabajo over duurzaamheid, Sara Murawski (coördinator Handel Anders Coalitie) over de MercoSur onderhandelingen’,  over mensenrechten en verantwoorde energietransitie.

SESSIE 2 CIVIC SPACE, PROTEST EN REPRESSIE

Met de Colombiaan Milton Puertas (Citizen Diplomacy) over sancties, politiek analisten en genderexperts, Juan Melendez (NIMD El Salvador) en journalist Carlos Dada over de krimpende democratische ruimte, en Angela Rodriguez (NIMD Colombia) over protest en inclusieve democratie.

SESSIE 3 RECHTSSTAAT, STAATSGREEP EN INTERNATIONALE MISDAAD

Met de Guatemalteekse rechtsstaatdeskundige Claudia Escobar over corruptie en straffeloosheid, de Venezolaanse politiek analiste Mariana Vahlis over de rechtsstaat en de democratische ruimte en de Nederlandse wetenschappers Kees Koonings en Julienne Weegels over de verwevenheid van bestuur, rechtsstaat en geweld.

18.00 – 19.00: borrel

Meld je hier aan (vol=vol) >>