Latin America Magazine.
 
Debate

De (on)schuld van Jorge Zorreguieta

  • datum:17/04
  • tijd:20:30
  • locatie:De Balie
  • adres:Kleine Gartmanplantsoen 10, Amsterdam
  • kosten:€8,50

In hoeverre moet Jorge Zorreguieta, de vader van onze toekomstige koningin Máxima, verantwoordelijkheid afleggen voor de gruweldaden van de Argentijnse junta?

En welke rol kunnen het Internationaal Strafhof en Nederland spelen in deze zaak? Op 17 april gaan hoogleraar Latijns-Amerikastudies Michiel Baud, advocate Liesbeth Zegveld, en hoogleraar internationaal strafrecht Harmen van der Wilt hierover in discussie in De Balie.

Tijdens Videla’s dictatuur verdwenen 30.000 tegenstanders van het regime. Jorge Zorreguieta heeft altijd beweerd niets van deze verdwijningen af te weten. Zorreguieta wordt echter vanwege zijn toenmalige positie medeverantwoordelijk geacht voor de gruweldaden van het generaalsregime. Inmiddels ligt er nieuw bewijs tegen Zorreguieta op tafel, en deed advocate Liesbeth Zegveld een nieuwe aanvraag tot aangifte bij het Nederlandse OM.

Michiel Baud leidde in 2001 het onderzoek naar Zorreguieta, dat toenmalig premier Kok in het geheim instelde. Hoewel Baud in zijn rapport constateerde dat Zorreguieta op de hoogte moet zijn geweest van meerdere verdwijningen, sloot hij uit dat Zorreguieta persoonlijk betrokken is geweest bij de repressie of schending van mensenrechten.

Advocate Liesbeth Zegveld deed sindsdien alsnog meerdere pogingen om Zorreguieta voor de rechter te laten verschijnen. Beiden waren tevergeefs. In 2001 was er nog geen rechtsgrond om in Nederland aangifte te doen, in 2011 werd de aangifte wegens gebrek aan bewijs ongegrond verklaard. Op dit moment ligt er een nieuw verzoek tot aangifte bij het OM. Zegveld, Baud en van der Wilt spreken zich deze avond uit over de nieuwe ontwikkelingen rondom de oud-minister en staatssecretaris van het Ministerie van Landbouw onder het regime van Generaal Videla in Argentinië.