Latin America Magazine.
 
Music

Concert Gilberto Gil

  • datum:16/07
  • tijd:20:30 (zaal open 19:00)
  • locatie:Paradiso
  • adres:Weteringschans 6-8, Amsterdam
  • kosten:€40,- excl. lidmaatschap

Dinsdag 16 juli belooft een zwoele zomeravond te worden. Dan treedt één van de iconen van de Braziliaanse muziek, Gilberto Gil, op in Paradiso in Amsterdam. Met uitgebreide band (zie hieronder) brengt de meervoudig Grammy-winnaar zijn revolutionaire liedjes vol opwindende ritmes en melodieuze gitaarpartijen.

In de jaren zestig stond Gilberto Gil aan de wieg van Tropicalia, een beweging waarmee de pop en rock meer deel zijn gaan uitmaken van de Braziliaanse muziek. Het legendarische album ‘Tropicalia ou panis et circenis’ uit 1968 geldt als het manifest van de beweging die de Braziliaanse cultuur van haar tropische clichés wilde bevrijden. Al decennia vormt Gil met zijn herkenbare gitaarspel de “missing link” tussen bossa nova, funk en reggae en is hij in Brazilië een heuse volksheld.

Daarnaast is Gil altijd zeer politiek actief geweest. Door zijn sociaal bewogen nummers moest hij in 1969 onder druk van het militaire regime zelfs uitwijken naar Londen. Maar hij kwam sterk terug. Van 2003 tot 2008 was Gil zelfs minister van cultuur in Brazilië.

Line-up:

Gilberto Gil – zang & gitaar

Sergio Chiavazzoli – gitaar

Arthur Maia – basgitaar

Jorge Gomes – zabumba / drums

Toninho Ferragutti – accordeon

Gustavo di Dalva – percussie

Nicholas Krassik – viool / rabeca

Voor kaartverkoop kijk hier en hier.