Latin America Magazine.
 
FilmLectureLiterature

Cinema Literair | Our Man in Havanna

  • datum:13/09
  • tijd:19.30 uur
  • locatie:OBA Oosterdok
  • adres:Oosterdokskade 143 | 1011 DL Amsterdam

Een stukje vermaak, zo noemde de Britse schrijver Graham Greene zijn roman Our Man in Havana uit 1959.

En entertainment, dat is het verhaal zéker: om bij te verdienen stapt een Engelse stofzuigerverkoper in het Cuba van de late jaren vijftig in de wereld van de internationale spionage. Als er vervolgens bar weinig te spioneren blijkt, verzint onze man in Havana gewoon zijn eigen intriges – met levensgevaarlijke gevolgen.   

Hoe vermakelijk het verhaal ook is, de entertainments van Greene (1904-1991) hebben net als zijn ‘literaire romans’, bijvoorbeeld The Power and the Glory (1940) of The End of the Affair (1951), altijd een diepere laag. Al zijn personages worstelen met existentiële vragen net als Greene zelf die zijn leven lang geteisterd werd door gevoelens van angst en zelfdestructie.   

Greene schreef romans zoals Our Man in Havana om bij te verdienen, maar de figuren in deze boeken hebben net als die in zijn serieuzere werk een duister randje, met als kernvraag: hoe overleef je als gewoon mens in de chaotische wereld om je heen?   

Zwarte humor kenmerkt Greene’s entertainments. Dat was ook de gemene deler van zijn samenwerking met de Britse regisseur Carol Reed, bekend van The Third Man (1949), de beroemde verfilming van Greene’s novelle. Reeds regie van Our Man in Havana vangt Greene’s melancholie, maar vooral ook de humor, prachtig gespeeld door de grote Alec Guinness in de rol van de stofzuigerverkoper.   

Cinema Literair vertoont Reeds meesterwerk in high definition op het grote doek van het OBA Theater, voorafgegaan door de talkshow waarin presentator Gawie Keyser in gesprek gaat met schrijver Nelleke Noordervliet over het leven en werk van Greene. Live muzikale intermezzo’s worden verzorgd door de Cinema Literair Band van Victor & Tijmen.  

Gesprek en muziek zijn ook online te zien via deze Link, vanaf 19:30 uur.   

Dit programma is onderdeel van het Huis van alle Talen. Wil je op de hoogte blijven van de programma’s van het Huis van alle Talen, meld je dan aan voor de maandelijkse nieuwsbrief.