Latin America Magazine.
 
LectureLiteratureMusicTheatre

Casa Literatuur – 30 jaar Braziliaanse Brieven, een avond in de geest van August Willemsen

  • datum:12/03
  • tijd:20:00
  • locatie:Casa Munganga
  • adres:Schinkelhavenstraat 27 Hs, 1075 VP Amsterdam

Het is dit jaar precies dertig jaar geleden dat de brievenbundel ‘Braziliaanse brieven’ van August Willemsen het licht zag. Sinds die eerste uitgave bij de Arbeiderspers is het boek onderdeel van een select rijtje must-reads voor een ieder die in Brazilië geïnteresseerd is. Voor menigeen is het boek een eerste kennismaking geweest om iets van Brazilië te gaan begrijpen. 

Naar aanleiding van deze dertigste verjaardag organiseert Stichting August Willemsen (i.o.) en Teatro Munganga een avondvullend programma vol muziek, theater en natuurlijk bovenal literatuur. In de geest van August Willemsen, de Amsterdamse schrijver/vertaler die zoveel betekend heeft voor het ontsluiten van de Portugese taal en cultuur voor het Nederlandse publiek.

August Willemsen (1936-2007) was een begenadigd vertaler die met zijn taalvaardige en toegankelijke stijl de Portugese en Braziliaanse literatuur definitief voor het Nederlandse taalgebied heeft ontsloten. Hij werd vooral bekend door zijn vertalingen van de Portugese dichter Fernando Pessoa en van “Diepe wildernis: de wegen”, het meesterwerk van de Braziliaanse schrijver João Guimarães Rosa. Daarnaast was hij een meesterlijk schrijver van essays, dagboeken en brieven, waarin hij ons met zijn kenmerkende stijl meenam naar de wondere wereld van de Portugese taal en culturen.

Op deze avond zal tevens het startschot worden gegeven voor de Stichting August Willemsen, die een stimulerende rol wil spelen in de culturele en literaire interactie tussen het Portugees en het Nederlands.

M.m.v. Daniël Cross (Rosa Ensemble), Mendel Hardeman (filmmaker), Paul Roelofsen (centraal personage in Braziliaanse Brieven), Cláudia Maoli en Carlos Lagoeiro (beiden van Teatro Munganga)

Voor meer informatie over deze avond kunt u contact opnemen met: Nop Duys van Stichting August Willemsen (i.o.) op 06-3828427 of per mail via nopduys@gmail.com