Latin America Magazine.
 
Food

Boliviaanse jongere kookt in Amsterdams sterrenrestaurant

  • data:06/10 - 08/10
  • locatie:RIJKS
  • adres:Museumstraat 2 1071 XX Amsterdam

Van de arme wijken van La Paz naar een Amsterdams sterrenrestaurant, voor de Boliviaanse Maria Theresa (22) is het een droom die uitkomt.

Op zoek naar werk kwam Maria Theresa in 2014 terecht bij Manq’a, een koksopleiding opgezet door ontwikkelingsorganisatie ICCO Cooperation. Inmiddels is Maria Theresa afgestudeerd en werkt ze bij toprestaurant Gustu, onder leiding van chef Kamilla Seidler. De van oorsprong Deense Seidler werd in 2016 uitgeroepen tot beste vrouwelijke chef van Latijns Amerika. In oktober komt Seidler naar Nederland, op uitnodiging van het Amsterdamse sterrenrestaurant RIJKS, waar zij op 6,7 en 8 oktober 2017 als gastchef zal koken. Maria Theresa zal haar daarbij assisteren.

Maria Theresa is één van de Boliviaanse jongeren die dankzij Manq’a nieuwe kansen kreeg. De Manq’a kookscholen zijn door ICCO opgezet om werkloze jongeren in Bolivia en Colombia op te leiden tot koks. Bijzonder aan de opleiding is dat de koks gespecialiseerd zijn in het koken met biologisch geproduceerde streekproducten. De filosofie achter Manq’a, wat ‘voedsel’ betekent in de lokale taal Aymara, is dat goed eten kan bijdragen aan een betere wereld. Duurzaam, lokaal geproduceerd voedsel is gezond, beter voor het milieu en stimuleert de lokale economie. De opleiding biedt kansarme jongeren betere kansen op een baan, terwijl het tegelijk de markt voor biologische streekproducten stimuleert. Zo profiteren ook de boeren van meer inkomsten. 

De basis voor kookscholen werd gelegd dankzij de deelnemers van de Nationale Postcode Loterij. In 2014 ontving ICCO een extra projectbijdrage van de Loterij voor “Buen Apetito, Bolivia”, waarmee de eerste 10 Manq’a scholen konden worden opgezet. De afgelopen 3 jaar hebben ruim 3.000 kansarme jongeren hier hun officieel erkende diploma behaald. Daarmee kunnen zij aan de slag in de horeca, het toerisme of als zelfstandig ondernemer met een eigen eetstalletje of restaurant. Kamilla Seidler, chef van het Boliviaanse restaurant Gustu, is aan het project verbonden als adviseur van de scholen. Ook begeleidt zij studenten die stage lopen bij Gustu, dat behoort tot de 15 beste restaurants van Latijns Amerika.

Manq’a is een succes! In navolging van de positieve ervaringen in Bolivia zijn ook 2 Manq’a scholen in Colombia opgezet. In beide landen zijn de jongeren zeer enthousiast over de opleiding, die hen nieuwe toekomstperspectieven biedt. Zoals voor Maria Theresa…

RIJKS® X GUSTU | 6 – 8 OKTOBER 2017
SPECIAAL LUNCH & DINER MENU

Chefs Seidler & Bijdendijk creëren samen een uitgebreid menu tijdens het evenement. Tijdens de lunch wordt en 6-gangen menu geserveerd voor €75 p.p. en tijdens het diner een 8-gangen menu voor €105 p.p.

RESERVEREN

De reservering kan via +31 20 6747 555 of reserveren@rijksrestaurant.nl of via deze pagina. Hierin worden alle beschikbare tijden getoond.