Latin America Magazine.
 
Lecture

Battle for Life, het verhaal van het Amazonewoud

  • datum:05/12
  • tijd:12:30 - 14:00
  • locatie:Kunstencentrum Vooruit, Foyer Theaterzaal
  • adres:Sint Pietersnieuwstraat 23, 9000 Gent

Guido Sterkendries1 (1964) is een internationaal gerenommeerd natuurfotograaf. Zijn tot de verbeelding sprekende foto’s worden wereldwijd gepubliceerd en hebben ook een boodschap: “Als we voortdoen zoals we bezig zijn, is het binnen vijftig jaar gedaan.”

Kleur en levendigheid kenmerken zijn foto’s, die grotendeels in het Amazonewoud genomen zijn. Al meer dan twintig jaar trekt Sterkendries door Latijns-Amerika, gefascineerd door de verborgen schatten van het Amazonewoud. Die schatten bestaan uit gouden kikkers, aapjes, kolkende rivieren, de zonsondergang over een wijds landschap en de blik in de ogen van de indianen.

Guido Sterkendries vertelt, aan de hand van zijn foto’s, het verhaal van het Amazonewoud en vooral de voortdurende ondermijning ervan. Haar geschiedenis die in het ritme van de huidige globaliseringshonger gedoemd is te verdwijnen. Een cultuur die zienderogen belaagd wordt door houtkap, petroleumontginning en de race om edele metalen. Maar Sterkendries heeft ook een boodschap van hoop. De strijd voor het verder bestaan van de bedreigde volkeren, dieren en planten is niet verloren.

De lezing wordt ingeleid door Bart Martens, Vlaams Parlementslid en sp.a-milieuspecialist.