Latin America Magazine.
 
Film

Batalla en el cielo

  • datum:16/03
  • tijd:21:30
  • locatie:Eye
  • adres:IJpromenade, Amsterdam
  • kosten:€7 - €9,50

Batalla en el cielo
Carlos Reygadas (MX/NL/Fr/BE/DU 2005)
Taal: Spaans, ondertitels: Nederlands
98 min – ¡Viva Mantarraya!

Onverbloemde seks, een gekidnapte baby, een moord: in zijn tweede speelfilm toont regisseur Carlos Reygadas hoe een door schukldgevoelens gekwelde chauffeur in Mexico City zich staande probeert te houden in de grotestadsjungle en gaandeweg verstrikt raakt in een existentiële crisis. Na de wereldpremière in Cannes betitelde filmvakblad Variety Reygadas als‘het nieuwe Mexicaanse wonderkind’.

Marcos, de privéchauffeur van een generaal, heeft met zijn vrouw een baby ontvoerd om losgeld te innen, maar het kind sterft. Door schuldgevoelens gekweld vertrekt Marcos op bedevaart te gaan naar de Basiliek van Guadeloupe. Zal hij de verlossing deelachtig worden?

Voor Batalla en el cielo koos Reygadas voor niet-professionele acteurs, die hij geen inzage zag in het script. ‘Mijn acteurs acteren niet, ze zijn’, lichtte de regisseur toe. Gevraagd naar het waarom van de onopgesmukte, expliciete seksscènes zei Reygadas: ‘Bijna iedereen heeft seks, eens per week of vaker. Beter is het aan andere regisseurs te vragen waarom ze geen seks in hun films laten zien.’

Batalla en el cielo beleefde zijn wereldpremière tijdens het filmfestival van Cannes 2005 (geselecteerd voor de Gouden Palm competitie). De film werd geprezen om zijn originaliteit, gedurfdheid en ‘betoverende beeldenpracht’ (Financial Times); Variety betitelde  Reygadas als ‘het nieuwe Mexicaanse wonderkind’.