Latin America Magazine.
 
Course

Zomercursus: Afrikaanse en Latijns-Amerikaanse filosofie 2023

  • data:19/07 - 23/07
  • tijd:Aanvang woensdag om 10.30 uur, einde zondag om 12.30 uur.
  • locatie:Landgoed ISVW
  • adres:Dodeweg 8 3832 RD Leusden

Lang deden westerse denkers alsof alleen Europa en Noord-Amerika een belangwekkende filosofische traditie kenden. Niets is minder waar!

Door kennis te maken met filosofieen uit Afrika en Latijns-Amerika kun je een frisse kijk ontwikkelen, die in onze huidige tijd van pas komt. Zo biedt de Nigeriaanse filosoof Sophie Oluwole een alternatief voor het denken in opposities en toont een tijdgenoot van Descartes, Zera Yacob dat kritische argumentatie niet een puur westers fenomeen is. Ook komen de esthetica van Maria Zambrano, de politieke filosofie van de vroegmoderne Inca-filosoof Poma de Ayala en de Logica Mexicana van Antonio Rubia aan bod. Ook komt aan de orde hoe we vanuit onze westerse positie recht kunnen doen aan andere filosofische tradities, vooral tradities die gevormd zijn door de gevolgen van kolonialisme. Wat betekent dat voor antwoorden op grote filosofische vragen, zoals ‘Wat is tijd?’, ‘Wat te doen met onderlinge verschillen?’ of ‘Wat is menswaardigheid?’

Met Renate Schepen en gastbijdragen van Marthe KerkwijkHenk HaenenWil Heeffer en Juul van der Laan.

Let op: bij mooi weer kan een wandeling deel uitmaken van het programma. Comfortabele wandelschoenen zijn daarom aan te raden.

Meer informatie en aanmelden >>

Studiebelasting

Deze cursus bestaat uit 27 contacturen en (optioneel) enkele uren zelfstudie. Bij de cursus wordt een reader op de eerste dag ter beschikking gesteld. De teksten uit deze reader komen vooraf ook op onze Digitale Leeromgeving beschikbaar voor deelnemers aan deze cursus. Het is niet verplicht om deze teksten vooraf te hebben gelezen, maar wel verdient het de aanbeveling om alvast een blik te werpen. Je zal dan meer uit de cursus kunnen halen.

Leerdoelen

Tijdens onze filosofiecursussen doe je kennis op over filosofen en hun ideeën. Je leert je eigen ideeën en standpunten toetsen, scherpen en verdiepen door met de docent en anderen in gesprek te gaan. Daarnaast oefen je communicatieve vaardigheden zoals: aandachtig luisteren, je eigen gedachten bondig onder woorden brengen, en betekenisvolle vragen stellen.

Data

Woensdag 19 juli t/m zondag 23 juli 2023.

Aanvang woensdag om 10.30 uur, einde zondag om 12.30 uur met afsluitende lunch.

Deelname

Arrangement 1: € 800,- (inclusief 4 x diner met wijn, 5 x lunch en koffie/thee).

Arrangement 2: € 999,- (arrangement 1 + standaardkamer en ontbijt).

Arrangement 3: € 1.039,- (arrangement 1 + pluskamer en ontbijt).

Arrangement 4: € 1.069,- (arrangement 1 + comfortkamer en ontbijt).