Latin America Magazine.
 
DebateFilm

‘A Life Without Words’ op het Beeld voor Beeld Festival

  • datum:31/05
  • tijd:14:00
  • locatie:Tropentheater kleine zaal
  • adres:Linnaeusstraat 2, Amsterdam
  • kosten:€9 / €8

Tijdens het Beeld voor Beeld Festival wordt in het Tropentheater de documentaire A Life Without Words (Adam Isenberg, VS, 2011)  vertoond, met na afloop een debat over het in beeld brengen van gehandicapten.

A Life without Words

Dulce Maria (28) en haar broer Francisco (22) zijn doof geboren op een boerderij in Nicaragua. Zij zijn nooit verder dan een paar kilometer van huis geweest in de landelijke omgeving van de boerderij. Hierdoor kennen ze geen taal; geschreven, gesproken of getekend. Ze kennen hun eigen naam niet, of zelfs maar het bestaan van namen. Ze zijn volledig afgesloten van fundamentele menselijke kennis daar ze nog nooit een gesprek gehad hebben met iemand. Hier komt verandering in wanneer ze bezocht worden door een dove gebarentaal docent, die hun dorp bezoekt en vastberaden is om hen hun eerste woorden te leren. De film is Spaans gesproken en Engels ondertiteld.

Debat: Visualizing Disability

Hoe wordt de wereld van gehandicapten geportretteerd in de moderne media en hoe worden media ingezet als een hulpmiddel voor zelfrepresentatie en emancipatie? Met o.a.Prof. Faye Ginsburg, directeur van het Centre for Media, Culture and History at New York University en Anja Hiddinga, filmmaker assistent professor op de afdeling Antropologie aan de Universiteit van Amsterdam, gespecialiseerd in doofheid en gebarentaal.