Latin America Magazine.
 
DanceLecture

40 jaar Chileense gemeenschap in Nederland

  • datum:15/09
  • tijd:15:00
  • locatie:De Nieuwe Liefde
  • adres:Da Costakade 102, Amsterdam
  • kosten:€10 / €7,50

Debat en boekpresentatie over hoe Chilenen en Nederlanders terugkijken op de staatsgreep van Pinochet veertig jaar geleden.

Sociale rechtvaardigheid, democratie en economische onafhankelijkheid voor iedereen. Dat was de droom van de Chileense president Salvador Allende. Op 11 september 1973 kwam daar bruut een einde aan toen Augusto Pinochet een militaire staatsgreep verrichtte en Allende om het leven kwam. Wat volgde was een dictatoriaal bewind waarin het socialistische denken werd vervangen door het neoliberale en tegendenkers vluchtten naar het buitenland of werden vermoord. In Nederland was de solidariteit met gevluchte Chilenen groot. Zij werden opgevangen en begonnen hier een nieuw leven.

Programma
Veertig jaar later blikken we terug op de staatsgreep en de periode die volgde. Huub Oosterhuis, destijds voorzitter van de Chili Beweging Nederland, houdt een inleiding. Betrokken Chilenen en Nederlanders vertellen o.l.v. regisseur Anne van Delft hun verhaal.

Veertien Chileense en Nederlandse musici spelen speciale arrangementen van composities geschreven tussen 1977 en 2013, speciaal voor deze gelegenheid samengesteld door Patricio Wang en Alekos Vuskovic.

Er is een expositie die een overzicht geeft van de staatsgreep, de ontvangst van gevluchte Chilenen in Nederland en van het leven van de Chilenen in Nederland.

In het voorprogramma vanaf 13.00 uur: vertoning van de documentaire Vuelta y Vuelta: Memories of the Chilean Exile, over tien mensen die Chili verlieten na de staatsgreep, met na afloop een Q&A met de regisseurs Daniela Bichl & Markus Toth.

Het boek 40 Jaar, 40 verhalen is voor het eerst te koop: portretten van Chilenen en Nederlanders die een belangrijke rol hebben gespeeld in de Chileense gemeenschap in Nederland, gemaakt door de Nederlandse fotograaf Kadir van Lohuizen en de Chileense fotograaf Claudio Pérez. De uitgave van dit boek is mede mogelijk gemaakt met behulp van crowdfunding.