Latin America Magazine.
 
Film

Charcoal in de bioscoop

  • data:16/05 - 31/05
  • locatie:Filmhuizen in Nederland

Vanaf 16 mei in de bioscoop: Charcoal, een bijzondere thriller met de nodige onderkoelde zwarte humor die zich afspeelt op het platteland van Brazilië. Regisseur en scenarist Carolina Markowicz maakt met Charcoal, die in première ging op het Toronto International Film Festival (TIFF), haar speelfilmdebuut. 

Charcoal won prijzen op diverse internationale filmfestivals waaronder Best First Time Director (Cinema Brazil Grand Prix), FIPRESCI (Toulouse), Best Screenplay en Best Supporting Actor (Rio de Janeiro). Met haar eerdere zes korte films die wereldwijd vertoningen kregen, sleepte ze meer dan 70 awards in de wacht. Zo ontving ze voor The Orphan, als eerste Braziliaanse korte film, de Queer Palm in Cannes. 

Synopsis
Op het platteland van Brazilië houdt Irene haar gezin zo goed mogelijk bij elkaar. Haar echtgenoot Jairo verdient geld met het stoken van houtskool. Maar als hij zonder werk zit, geeft hij het weinige dat hij heeft uit aan drank. Hun negenjarige zoon Jean is een lieve jongen die een slaapkamer deelt met zijn bedlegerige grootvader Firmino. Door de beroerte die Firmino heeft gehad, kan hij niet meer lopen, praten of ademen zonder extra zuurstof. Op een dag verschijnt er in plaats van de gebruikelijke wijkverpleegkundige die de zuurstoftank van Firmino komt vervangen, gezondheidswerker Juracy. Juracy maakt meteen de balans op van het gezin en de last die vooral Irene draagt. Ze doet een bescheiden voorstel: waarom zou je de arme, oude Firmino niet ‘vervangen’ door iemand die het gezin financieel kan helpen?

Ze stelt voor de oude man te euthanaseren en een nieuwe huurder in huis te nemen: de Argentijnse misdadiger Miguel die zijn eigen dood in scène heeft gezet en een tijdje onder de radar moet blijven. Op subtiele manier stort de nieuwkomer het gezin in volledige chaos.

Speelduur: 107 min. | Land: Brazilië | Taal: Portugees, Spaans |  Script en regie: Caroline Markowicz