Latin America Magazine.
 
DocumentaryFilm

Suri Cinema: 40 Jaar Onafhankelijkheid

  • datum:24/11
  • tijd:19:00
  • locatie:LAB111
  • adres:Arie Biemondstraat 111, 1054 PD Amsterdam
  • kosten:€8

Op 24 november, de vooravond van Srefidensi Dey, vertoont LAB111 twee films over Suriname om te vieren dat het land 40 jaar onafhankelijk is. Na afloop is er een Q&A door Guus Schulting met Suleigha Winkel, regisseur van de film Lobi Singi. Guus is filmjournalist bij onder andere Preview Magazine en de Filmkrant.

★ VICE DOCUMENTAIRE OVER GOUDWINNING IN SURINAME ★
Goud loopt als een belangrijke ader door de samenleving van Suriname: in de politiek, de economie, het milieu en de volksgezondheid. Goud is een symbool voor de Surinaamse identiteit. De zoektocht naar goud en de verwerking ervan gebeurt op manieren die schadelijk zijn voor de natuur en voor de bevolking. Ondanks het omstreden karakter blijven extreem veel mensen actief naar goud zoeken, voornamelijk illegaal. VICE laat in de documentaire zien wie de mensen zijn die anno 2015 baat hebben bij en lijden onder de goudkoorts.

★ LOBI SINGI ★
Een film van Suleigha Winkel, 26 jaar en pas afgestudeerd aan de Filmacademie.
Samuel, een Nederlandse jongen met Surinaamse roots, gaat onder druk van zijn ouders naar Suriname. In eerste instantie heeft hij niet zo veel met het land en de cultuur. Naarmate de tijd verstrekt leert hij echter van het land en van zichzelf te houden. Een film over de Surinaamse cultuur en muziek en het samensmelten van verschillende generaties. De film is genoemd naar de Suripophit van Astrid Belliot.

★ PROGRAMMA ★
19.00 VICE documentaire (40 minuten)
19:40 korte pauze
19.50 Lobi Singi (75 minuten)
21:05 Q&A

★ TICKETS ★ lab111.nl/film/suri-cinema-40-jaar-onafhankelijkheid