Latin America Magazine.
 

Activist-films op Movies that Matter

14-03-2019

Documentaires die je ogen openen

Het Movies that Matter Festival presenteert dit jaar van 22 t/m 30 maart in Filmhuis Den Haag en Theater aan het Spui in Den Haag acht documentaires over mensenrechtenverdedigers in het Activist-programma. Dit onderdeel van het festival is een samenwerking met Amnesty International. In de documentaires wordt een beeld gegeven van het leven en werk van mensenrechtenverdedigers wereldwijd en ook de steeds zwaardere omstandigheden en bedreigingen die zij ervaren. De activisten uit de films en bijna alle regisseurs zijn tijdens het festival aanwezig.

Activist Night

Op woensdag 27 maart vindt om 20.00 uur de Activist Night plaats in Theater aan het Spui in Den Haag. Deze avond staat volledig in het teken van de aanwezige mensenrechtenverdedigers. Eduard Nazarski, directeur Amnesty Nederland, opent de avond. De jury reikt de Activist Documentary Award en de Activist Human Rights Award uit. Na afloop wordt de winnende film vertoond.

Activist-films

Er zijn twee Latijns-Amerikaanse films die deelnemen aan het programma.

Está todo bien –Venezuela. Terwijl de gezondheidszorg in Venezuela instort, en miljoenen mensen het land ontvluchten, proberen een arts, een apotheker, een activist en twee kankerpatiënten te overleven in de chaos. Zij kampen dagelijks met het dilemma te blijven of te vluchten. Activist Francisco Valencia stelt zijn leven in de waagschaal om illegaal medicijnen te verspreiden, maar hoe lang kan hij dit volhouden? Valencia verzorgt de Vrijheidslezing in de Balie in Amsterdam en tijdens ons festival in Den Haag op dinsdag 26 maart. Regisseur: Tuki Jencuel.

Onverharde weg naar vrede (wereldpremière) – Colombia. Als puber besloten ze om te vechten voor de gewapende groepering FARC . Nu de vrede is getekend in Colombia keren de kinderen weer terug naar hun gebombardeerde dorp Caldono. Het is de vraag hoe de dorpelingen hen zullen ontvangen: met vergeving of vergelding? Activist Farid Julicué zet zich in voor de verzoening tussen de dorpelingen en de voormalige rebellen Regisseur: Jaap van ’t Kruis (Nederlandse afkomst).

Movies that Matter Festival

Het Movies that Matter Festival is het jaarlijkse internationale filmfestival over mensenrechten in Den Haag. Er zijn zo’n zeventig documentaires en speelfilms van bevlogen filmmakers te zien, producties die opvallen vanwege hun filmische kwaliteit en dringende inhoud, films die het debat over een rechtvaardige wereld aanwakkeren. Daarnaast zijn er debatten, muziekoptredens en exposities. Het volledige programma staat eind februari online en de kaartverkoop start op 7 maart.

reageren

more Art and Media

more Colombia

more Venezuela