Latin America Magazine.
 

Internationale Vrouwendag/ 8 de marzo El Salvador

15-03-2019
Foto: Foro Nacional de Salud - El Salvador

Afgelopen 8 maart tekende Latijns-Amerika presente op Internationale Vrouwendag. In El Salvador kwam het Foro National de Salud op straat tegen geweld op vrouwen, vrouwenmoord of feminicide, ongelijkheid op de arbeidsmarkt en de ongelijke machtsverdeling tussen mannen en vrouwen.

Op de agenda van vrouwenorganisaties in El Salvador: de draconische abortuswet en geweld op vrouwen. El Salvador heeft een van de strengste abortuswetten ter wereld. Abortus is er onder alle omstandigheden strafbaar. Tientallen vrouwen zitten een gevangenisstraf uit nadat ze na een miskraam veroordeeld werden voor abortus of moord.

De moordcijfers op vrouwen, feminicide, in El Salvador zijn van de hoogste in de regio, en wereldwijd.

Maar er zijn lichtpuntjes. Het debat wordt dankzij vrouwenactivisten steeds meer openlijk gevoerd. Zo kwam afgelopen december dankzij de druk van mensenrechtenorganisaties en vrouwenactivisten uit binnen- en buitenland Imelda Cortez vrij. Het jonge meisje was beschuldigd van poging tot moord nadat ze onverwacht, en na jaren verkracht te zijn geweest, op een openbare toilet beviel van het kind van haar stiefvader.

Foto’s: Foro Nacional de Salud – El Salvador

Meer foto’s over straatactivisme en feminisme in Latijns-Amerika? In het Latijns-Amerika centrum Mundana kan je binnen het kader van hun ‘Primavera Feminista‘ tot eind juni de tentoonstelling ‘Feminisme en Fotojournalistiek in Latijns-Amerika‘ bezichtigen. 

reageren